Online 24-7 gebedsruimte tijdens coronacrisis

Interview: Mariëtte Woudenberg

Myrna den Engelsman (32) zette midden in de coronacrisis een online 24-7 gebedsruimte op. Veel mensen uit haar kerk, de Zwijndrechtse evangeliegemeente Connect078, deden mee met de gebedsketting. Ook familie en vrienden van gemeenteleden. Myrna vond het een intense ervaring. ‘We maakten zulke mooie dingen mee. Bij veel mensen is het vuur terug.’

‘Het principe van een 24-7 gebedsruimte kende ik al uit mijn studententijd. Bij de Navigators in Leiden richtten we elk jaar zo’n gebedsruimte in. Ik had allang het idee om het ook bij ons in de gemeente een keer te doen. Ik wilde er alleen nog even mee wachten. We zijn net een jaar lid zijn van deze kerk, het leek me verstandig om mensen eerst wat beter te leren kennen. Maar op een nacht kreeg ik zo’n levensechte droom. Ik voelde ineens een passie om juist nu een 24-7 gebedsruimte op te zetten en samen te bidden, midden in deze crisis. Om zeven uur ’s morgens appte ik de voorganger en nog een paar mensen uit onze gemeente met de vraag: “Kunnen we dit doen?” Ik kreeg gelijk enthousiaste reacties.’

Thuis bidden

‘Eerst dachten we aan een combinatie van een gebedsruimte in de kerk en thuis bidden. Maar uiteindelijk kozen we er toch voor om iedereen thuis te laten bidden. Ik maakte een online rooster en een afgesloten Facebookpagina die moest dienen als gebedsmuur. Voor ik het wist, schreven zich aan alle kanten mensen in om mee te doen. Het was helemaal niet moeilijk om het rooster vol te krijgen.’

Een gebedsketting geeft zo’n sterk saamhorigheidsgevoel. Jij beseft: ik neem het stokje over van iemand en als ik klaar ben met bidden, geef ik het stokje weer door.

Intense ervaring

‘Zelf meldde ik me ook voor een paar uurtjes aan. Ik vond het thuis bidden heel intens. Een gebedsketting geeft zo’n sterk saamhorigheidsgevoel. Jij beseft: ik neem het stokje over van iemand en als ik klaar ben met bidden, geef ik het stokje weer door. Toen ik de eerste keer ging bidden, was ik best zenuwachtig. Ik was bang om het niet goed te doen, want ik dacht dat ik echt moest strijden door gebed. 

Terwijl ik ging bidden, kreeg ik sterk het gevoel dat God tegen me zei: “Rustig maar, Ik doe het wel. Ik strijd voor jullie.” Ik moest ook heel sterk denken aan Jesaja 55. In de NBG-vertaling staat daar: “O, alle dorstigen, komt tot de wateren.” Ik had het idee dat God daarmee wilde zeggen dat we bij Hem tot rust mogen komen. Weer eerst in contact met Hem mogen komen.’

Dansen en zingen

De online 24-7 gebedsruimte duurde zeven dagen. In die week zijn er veel dingen gedeeld op de gebedsmuur op Facebook. Gebeden, tekeningen, foto’s, filmpjes, liederen, ervaringen. Iedereen vulde het uur in op een manier die bij hem of haar past. Een vriendin van mij danste samen met haar kinderen op aanbiddingsmuziek. Mijn man is musicus. Hij ging naar het park en zong midden in de nacht telkens opnieuw een aanbiddingslied terwijl hij wandelde. Hangjongeren die daar ook waren, klapten voor hem.’

'De coronacrisis maakt dat je weer bewust nadenkt over belangrijke levensvragen. Waarom leef ik eigenlijk? Wat betekent mijn geloof? Ook gebed beleef je anders.'

Het vuur is terug

‘Het heeft veel losgemaakt. Je hoort zulke prachtige verhalen. Een vrouw die de eerste dag meedeed, bleek bijvoorbeeld hetzelfde te hebben gebeden als de man die voor haar was. Hun gebeden sloten perfect op elkaar aan. Je merkt bij heel veel mensen dat het vuur terug is. De coronacrisis maakt dat je weer bewust nadenkt over belangrijke levensvragen. Waarom leef ik eigenlijk? Wat betekent mijn geloof? Ook gebed beleef je anders. Bij ons in de gemeente staat het nu nog meer dan anders echt op de kaart.’

Elk jaar

‘Even dachten we eraan langer door te gaan dan een week, maar ik wilde dat toch liever niet. Het is jammer als zo’n initiatief doodbloedt omdat het te lang duurt. Wat we wel hebben besloten, is om het nu elk jaar te organiseren. Hopelijk kunnen we volgend jaar dan wel een echte gebedsruimte in de kerk inrichten.’

Wil jij ook een online 24-7 gebedsruimte opzetten in jouw kerk?
Wij helpen je graag hierin verder. Neem contact op via info@24-7prayer.nl. Lees alvast deze top tips!