‘Je mag echt overal voor bidden’

Interview: Mariëtte Woudenberg

De Prayer Course veranderde het gebedsleven van Jan Vroegindeweij (58) ingrijpend. Hij deed de cursus vijf jaar geleden samen met een groepje gemeenteleden in de Maranathakerk in Maassluis. Van een vast ritueel werd bidden voor hem praten met God. Jan bidt voor alles, zelfs voor het meest alledaagse.

‘Bidden deed ik vroeger uit gewoonte. Ik dacht er niet zoveel over na. Ik werkte een boodschappenlijstje af en dat was het wel zo’n beetje. Ik betrok God nooit bij mijn beslissingen. Pas toen ik met een paar mensen bij ons uit de kerk de Prayer Course deed, ontdekte ik wat bidden echt is. Dat het om te beginnen tweerichtingsverkeer is. Dat je via gebed echt in gesprek kunt gaan met God. Hem grootmaakt, erkent wie Hij is. Mijn lijntje met God is zoveel korter geworden door bidden centraal te stellen in mijn geloofsleven. Hij is niet meer iets abstracts, maar voelt heel dichtbij. Ik maak nu elke dag bewust tijd vrij voor God. Ik vind het heerlijk om in alle stilte ’s avonds met Hem te praten’

Voor alles bidden

‘Wat ik verder leerde op de cursus: je mag echt overal voor bidden, zelfs voor heel gewone dingen. Je mag alles vragen, Hem alles vertellen. Hij luistert altijd. Als je je ervoor openstelt en er oog voor hebt, zie je zoveel vingerwijzingen van God in je leven. Ik leer stapje voor stapje Gods stem steeds beter verstaan. God geeft antwoord op zoveel manieren. In de vorm van een lied, een Bijbeltekst, een persoon die iets tegen je zegt, een gebeurtenis.’

‘Als je je ervoor openstelt en er oog voor hebt, zie je zoveel vingerwijzingen van God in je leven.’

‘Mooi voorbeeld: ik had een tijdje terug een afgescheurde pees. Ik maakte me daar best zorgen over, omdat ik redelijk wat zwaar lichamelijk werk moet doen als afdelingschef in een supermarkt. God gaf me toen zo’n mooie bemoediging. Ik zat op een druk terras met mijn familie en er landde een vlinder op mijn geblesseerde schouder. Vloog even weg en kwam dan weer terug. Ik voelde me zo blij worden. Ik kreeg echt het idee dat God met die vlinder wilde zeggen: “Maak je maar geen zorgen, het komt goed”.’

‘Dan denk ik soms: hoort God me wel? Maar juist als ik heel diep zit, krijg ik vaak een bemoediging.’

Na aanhoudend gebed geen verbetering

‘Natuurlijk is bidden niet altijd makkelijk. Dat zeg ik eerlijk. Als ik na aanhoudend gebed geen verbetering zie in een bepaalde situatie, vind ik dat lastig. Er zijn in mijn leven bepaalde strubbelingen die maar niet minder worden. 

Dan denk ik soms: hoort God me wel? Maar juist als ik heel diep zit, krijg ik vaak een bemoediging. Ik weet nog dat ik op een heel verdrietig moment in de metro zat in Rotterdam. Mijn gedachten gingen met me op de loop en ik bad of God me wilde helpen. Toen de metro weer bovengronds kwam, ontdekte ik ineens de grootste dubbele regenboog in de lucht die ik ooit had gezien. Dat gaf me zo’n boost. Ik wist gewoon: Hij is erbij. Hij heeft alles in handen.’

Voor anderen bidden

‘Gebed leert me om meer en meer te vertrouwen op God. Daardoor durf ik ook eerder te bidden voor anderen en me ten dienste stellen van de Heilige Geest. Laatst bad ik samen met een wildvreemde mevrouw op een Alpha-opleidingsdag. Eerst kwam er een jongeman naar ons toe. Hij stuiterde van enthousiasme. Hij wilde er echt voor gaan en vroeg ons alleen om een zegening. Wij werden daardoor als bidders enorm opgebouwd en getriggerd. Het opmerkelijke is dat we daarna juist drie mensen kregen die vol twijfels zaten en heel onzeker waren. God leidde dat zo, dat weet ik zeker. Juist doordat we eerst werden opgebouwd, konden we van daaruit weer uitdelen aan mensen die dat nodig hadden.’

Klik hier voor meer informatie over De Prayer Course.