Wanneer je bidt is het heel makkelijk om zelf heel de tijd tot God te spreken. Maar wat als Hij ook wat wil zeggen? Geef God meer tijd om te antwoorden en ruimte om te spreken tijdens je gebed. Leer Zijn stem en je eigen gedachten te onderscheiden.

Vier tips om naar God te luisteren.

 1. Creëer ruimte
  Neem de tijd om te luisteren, verwijder afleiding. Kies een rustige omgeving en neem de tijd om je op God te focussen
 2. Zet je gedachten stil
  Veel mensen vinden het moeilijk om hun gedachten stil te zetten in een rustige omgeving. Wanneer je aan dingen denkt die je nog moet doen, maak dan een lijst met punten en leg deze even naast je neer. Blijf je worstelen, probeer dan te denken aan een Bijbelvers als “Wees stil en weet dat ik God ben” (Psalm 46:10) om je gedachten te leiden.
 3. Maak je niet druk
  Vult je hoofd zich met gedachten over situaties en zorgen waarvoor je wilt bidden, probeer deze dan niet weg te duwen. Geef ze één voor één aan God en laat ze los. Laat angst je energie niet wegnemen.
 4. Leer Zijn stem verstaan 
  God kan op vele manieren spreken. Hij kan onze gedachten, gevoelens, de Bijbel, onze ervaringen en onze omgeving gebruiken om onze aandacht te krijgen. Wordt je geest gevuld met afbeeldingen of gedachten die vreemd of rommelig over komen. Bestudeer deze dan en test of ze van God komen.

Vijf manieren om te controleren of God spreekt

 1. Hij spreekt niet tegen wat Hij in de Bijbel gezegd heeft.
 2. Vraag de heilige Geest om de gave van onderscheid
 3. Vraag advies aan een vriend of leider die van Jezus houdt en wijze keuzes maakt
 4. Let op je eigen geweten – heb je vrede of onrust?
 5. Vraag de Heer bevestiging – vraag Hem hetzelfde te zeggen op een nieuwe manier

Schrijf alles op zodra je klaar bent, zelfs dingen die vreemd zijn of niet in verband met elkaar staan. Als God spreekt zal Hij de communicatie door laten gaan. Wanneer het om onbelangrijke dingen gaat geeft dat niets; dat hoort bij het leren.