Wil jij gebed in je dagelijks leven integreren? Gebruik de onderstaande zes manieren om tijd met God door te brengen.

1. Wees je bewust van Boven

“God, ik wil u elke minuut van dit jaar geven. Ben ik wakker, dan streef ik ernaar ieder moment aan u te denken.”
– Frank Laubach

Ontdek hoeveel minuten per dag je bewust kan zijn van Gods aanwezigheid. Bedenk manieren om elk uur, hierna elk half uur, vervolgens elke 15 minuten aan God te denken, totdat je continu aan God denkt. Praat gedurende de gehele dag met Jezus en zoek zijn aanwezigheid bij iedere gelegenheid. Probeert hij jouw aandacht te krijgen? Wat zegt hij tot jou? God is overal gedurende jouw dag, kijk naar hem uit en luister naar zijn zachte stem.

2. Bid gebalanceerd

We hebben allemaal onze eigen voorkeuren, dat geldt ook voor gebed. Daag je zelf eens uit door voor andere dingen te bidden dan waar je altijd voor bidt. Onderstaand acroniem (ABBA) kan daarbij handig zijn:

 • Aanbidden
  Dit is de puurste vorm van gebed, omdat het draait om God. Zeg tegen de Heer dat je van Hem houdt. Sta stil bij zijn grootheid.
 • Belijden
  Nu je Hem gezien hebt, wil je zeker zijn dat elke zonde gereinigd en verwijderd is. ‘Belijden’ betekent dat we het ‘eens zijn met’ God. Als we op deze manier bidden, stemmen we in met hoe God naar ons en de wereld kijkt.
 • Bedanken
  Denk aan verschillende dingen waarvoor je Hem kunt danken: Gods liefde en vergeving, je familie,je werk, je kerk…
 • Aankloppen
  Klop, en de deur zal voor je open gaan. Vraag oprecht en nederig. Vraag voor anderen, vraag dan voor jezelf. Bid ook voor mensen in de wereld, zendelingen, je vrienden en voor hen die nog moeten horen wie Jezus is.

Bron: 7 minuten met God

3. Wees stil

Onze wereld is vol geluid en vol afleiding. Of je nu wel of niet van stilte houdt, door stil te zijn kun je vrede en verbondenheid met God ervaren. “Wees stil en weet dat ik God ben.“ naar: Psalm 46:11. Reserveer tijd voor rust en stilte in je dag. Zorg voor een tijd en plaats met weinig afleiding. Zet je telefoon, je computer, je tablet uit. Vind je stilte moeilijk? Start dan met 3 minuten en bouw dan verder op. Geef afleidende gedachten één voor één aan God en blijf op hem gericht. Je houding kan helpen of hinderen, ga rechtop zitten en open je handen om God te ontmoeten. Adem diep en nodig de heilige Geest uit tijd met je door te brengen.

4. Houd vol

Jezus vertelde een verhaal over een vrouw die irritant lang bleef aankloppen bij een onrechtvaardige rechter om haar recht te krijgen (Lucas 18). Uiteindelijk kreeg ze haar gelijk. Onze Vader is anders dan de rechter in het verhaal: hij reageert graag op ons. Jezus gebruikte dit verhaal om duidelijk te maken dat we niet gelijk moeten stoppen met bidden wanneer ons gebed niet meteen verhoord wordt.
Het is prima om te vragen, nogmaals te vragen en God te blijven vragen totdat we verandering zien.

Zijn er specifieke vragen waarvoor jij aanhoudend blijft bidden? Gebruik de volgende drie eenvoudige ideeën om je te herinneren aan je gebed en niet op te geven.

 1. Gebruik je handen 
  Kies vijf mensen of situaties waarvoor je wil blijven bidden. Wijs iedere persoon of situatie toe aan één vinger. Besteedt vijf minuten per dag voor het in volgorde bidden voor alle vijf mensen of situaties.
 2. Gebruik je spiegel
  Kijk je een aantal keer per dag in de spiegel, het raam, je computer of je mobiele telefoon? Plak op een zichtbare plek een notitie die je herinnert aan dit gebed.
 3. Gebruik je kleding
  Heb je favoriete accessoires of kledingstukken die je veel draagt? Wijs hier specifieke gebedspunten aan toe en bid voor deze punten wanneer je de accessoires of kleding draagt.

5. Wees onvoorspelbaar

Vind je het lastig je te concentreren tijdens het bidden? Probeer dan eens wat interactiefs: gebruik bijvoorbeeld een dobbelsteen en wijs aan elk cijfer iemand toe waarvoor je wilt bidden of een manier die je wilt gebruiken om contact met Jezus te maken (stilte, danken, aanbidden, etc.). Gooi de dobbelsteen en besteedt een paar minuten in gebed per cijfer. Je kan ook de straat opgaan en daar bidden. Kijk hiervoor op de pagina over gebedswandelingen (link).

6. Wees vriendelijk

Zogenaamde ‘random acts of kindness’ maken onze gebeden praktisch en positief. Ze verleggen onze focus van onszelf naar anderen. Deze goede daden kunnen klein en groot zijn: wees je simpelweg bewust van de mensen en omstandigheden in jouw omgeving en bedenk hoe je tot zegen kunt zijn. Een paar dingen die je kunt uitproberen:

 • Voor mensen zonder afwasmachine: bid tijdens de afwas voor je familie: dat ze ‘reine handen en een zuiver hart’ zullen hebben.
  Trakteer iemand op lunch en bid hierdoor Jezus liefde en aandacht voor deze persoon weerspiegeld wordt.
 • Stuur iemand anoniem chocola of bloemen en bid dat Gods liefde voor de ontvanger meer zichtbaar wordt.
 • Betaal voor de koffie voor de mensen die achter je staan en zegen hen met vreugde.
 • Geef eten aan een dakloze en bid dat de Vader voorziet in zijn/haar noden.
 • Help mensen die iets zwaars tillen en bid dat zij de lichte last van Jezus leren kennen.

//

Zoek je nog meer ideeën voor dagelijks gebed?

Check deze website of download de ‘bidden onderweg’ app – een dagelijkse podcast met een combinatie van muziek, enkele bijbelverzen en vragen die je helpen Jezus te volgen in je dagelijks leven.

Koop de ‘dagteksten’ of schrijf je in voor de dagelijkse teksten van de Moraviers. Deze zijn voor het eerst uitgegeven in 1731 te Saxony. Dit boek is voortgekomen uit de geestelijke vernieuwing van de Moravische kerk in 1727. Iedere tekst is “een dagelijks bericht van God, dat iedere morgen weer nieuw is”.

Bid mee met de Northumbria Community zoals ze dat doen in het stadsklooster Arnhem.