Dynamische gebedsbijeenkomst

Met een wat grotere groep samen bidden is een uitdaging, want de zaal zit vol met allerlei individuen die zich op verschillende manieren met God willen verbinden.

Bijvoorbeeld: als jullie gebedsbijeenkomsten te stil zijn, met volop ruimte voor persoonlijke reflectie, dan zaleen uitgesproken extravert en sociaal persoon het lastig vinden om de hele tijd bij de les te blijven. Maar opdezelfde manier kunnen te veel kleur, geluid en chaos andere persoonlijkheden weer afleiden. Het is dus erg belangrijk bij dynamische gebedsbijeenkomsten gebruik te maken van veel verschillende gebedsvormen, om al die verschillende persoonlijkheden erbij te betrekken. Als leider van de gebedsbijeenkomst ben je als het ware een dirigent van een orkest die ervoor zorgt dat iedereen betrokken blijft en niet stiekem in een hoekje zit te tukken. Je zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde toonhoogte zit met elkaar en met God.

Hier zijn een paar tips:

 1. Verdeel de tijd in blokken van 10 minuten
  Voor ieder blok kies je een gebedsonderwerp en gebruik je een andere gebedsvorm. Focus op verschillende onderwerpen: persoonlijk, lokaal, nationaal, wereldwijd.

 2. Wees creatief
  Gebruik verschillende gebedsvormen (hardop bidden, stilte, spoken word, gebedenboeken, schrijven, tekenen, praten). Probeer een goede mix te creëren van persoonlijk gebed, gebed in kleine groepen of juist met zijn allen tegelijk bidden.

 3. Maak het tastbaar
  Als je bijvoorbeeld bidt voor de vervolgde kerk: geef iedereen een steen voor in hun broekzak zodat elke keer wanneer ze de steen voelen een gebed voor de vervolgde kerk wordt uitgesproken.

 4. Blijf in beweging
  Zorg ervoor dat er tijdsblokken zijn waar mensen staan of juist zitten, knielen of lopen. Op deze manier blijven je hart en verstand scherp.

 5. Proef de stilte
  Gebruik momenten van stilte om je volledig op Hem te richten. Vetrouw erop dat God ook tot je wil spreken in de stilte. Neem hier genoeg tijd voor. De stilte mag best ongemakkelijk zijn.

 6. Bid de Bijbel
  Kies een bijbelvers en bid deze het met elkaar door als groep zodat God door de Bijbel in jullie midden spreekt.

 7. Aandacht voor aanbidding
  Smeed de diverse blokken aan elkaar door tijd te maken voor praise & worship. Start en eindig hiermee. Door aanbidding stel je God centraal en ontvangt de groep geloof en een ander perspectief.

 8. Blijf verbonden
  Sta altijd open voor de Heilige Geest: haast je niet en wees bereid je plannen te aan te passen.

Op zoek naar concrete gebedsvormen die je kunt gebruiken tijdens je gezamenlijke gebedsbijeenkomst? 

Wil je nieuwe op de hoogte blijven van materiaal dat we hier toevoegen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (max. 6x per jaar).