Wandelen met Jezus door de straten van Rotterdam

Geschreven door:  Jonathan en Esther Westerkamp*

Wat als Jezus door alle straten van Rotterdam zou wandelen? Wat zou Hij zien? Wat zou Hij bidden? Wat zou Hij zegenen?

Anderhalf jaar geleden besloten we met Jezus door de straten van Rotterdam (650.000 inwoners) te wandelen. We kochten een plattegrond en vroegen kerken en pioniers of we met hen mee door hun wijken mochten lopen om samen te bidden voor hun straten.

We werden geïnspireerd door een burgemeester van Mexico-stad, die, in de jaren in aanloop naar zijn verkiezing, door elke straat van deze miljoenenstad liep. Hij kon zeggen dat hij wist waar de mensen woonden, hij had ze gezien, hij was er geweest.

De straat op

Vanmorgen baden we vlak bij Centraal Station, bij een kleine Baptisten kerk die recent hun kerkgebouw besloten te delen met een internationale kerk. De voorganger nodigde beide gemeenten uit om mee te doen met onze gebedsronde. Met een tiental mensen van verschillende achtergronden verdeelden we ons in tweetallen om biddend door de straten te wandelen.

"Ze vertelden dat ze aan het wandelen en bidden waren voor de buurt; hij begon nog meer te stralen."

Ik, Jonathan, liep met een makelaar en een conducteur: ‘Nooit gedacht dat ik mee zou doe aan een gebedswandeling, maar jullie waren in mijn wijk. Het was vrij normaal en ik zag meer dan ik had verwacht.’ Esther wandelde met een jonge Chinese man die zijn land was ontvlucht vanwege godsdienstvervolging. Hij bad voor radicaal geloof voor de Nederlanders. Het voelde nederig en inspirerend om naast een man te lopen die alles op had gegeven voor zijn geloof. 

Met een kop koffie, nabesprekend, waren de meesten verrast. Een paar vrouwen waren door een grauwe saaie buurt met kleine winkeltjes gelopen. Eén sprong eruit en ze besloten een compliment te geven aan de eigenaar, een Moslim, die zich gezien en gewaardeerd voelde. Hij vroeg wat ze aan het doen waren. Ze vertelden dat ze aan het wandelen en bidden waren voor de buurt; hij begon nog meer te stralen. 

Bijna elke week voelen voorgangers zich bemoedigd, verrast en uitgedaagd. 

En langzamerhand kleuren we de plattegrond verder in – Jezus wandelde door deze straten. 

*Jonathan & Esther verhuisden met hun gezin naar Rotterdam om een huis van gebed op te zetten. Samen met een team, en in relatie met de kerken en ondernemers, mikken ze erop om Jezus het gesprek van de stad te maken. 

Klik hier voor tips hoe je zelf een gebedswandeling kan doen in jouw woonplaats.